De gangbare charters en ethische normen in restauratie vormen mijn “bijbel”.
Ik streef naar maximaal behoud van origineel materiaal, met veel respect voor authenticiteit en het artistieke karakter.
Ik ga voor een duurzame en kwalitatieve oplossing.

Ik word ingeschakeld door overheden, kerkbesturen, verenigingen, professionelen en particulieren. 

Mozaïek

Regelmatig onderhoud en tijdig herstel van kleine schadegevallen zijn cruciaal voor een optimaal behoud. Het terugplaatsen van tessere (steentjes), het controleren van barsten en voegen en het invullen van lacunes zijn enkele voorbeelden van kleine ingrepen die meer vervolgschade kunnen vermijden.

Vooronderzoek of eerdere ervaring kunnen aantonen wat onherstelbaar lijkt, toch restaureerbaar is. Het uitdenken en het begeleiden van een project vraagt steeds een creatief denkproces, maar het pragmatische aspect maakt het net zo boeiend.

Hoe komt België aan zoveel mozaïeken? De verhalen uit rechtstreekse bron zorgden voor een enorme nieuwsgierigheid naar meer inzicht over de oorsprong, materialen en technieken. Kennis die ik graag deel met mijn opdrachtgever.

Do’s:
 • losse tessere bijhouden; sommige materialen zijn op vandaag immers uitgeput 
 • in droge periodes gebruik van traditionele kokosmatten => regelmatig schoonmaken onder vloermat
 • bij nat weer een mat met ondoordringbare achtkant => geregeld weghalen zodat droging van de vloer mogelijk is
 • beter droog dan nat schoonmaken, alleen nat reinigen indien echt noodzakelijk
 • bij nat schoonmaken is warm water met natuurlijke zeep voldoende
 • stagnerend vocht op vloer verwijderen 
 • monitor aanwezige barsten, laat deze opvullen door een restaurateur met een kalkhoudende mortel 
 • laat uw gevelmozaïek perfect afsluiten bij start der gevel reinigingswerken
 • bewaar oude documenten en foto’s => ze zijn belangrijk voor herstel mozaïek
Dont’s:
 • polijsten als onderhoudsbehandeling uitvoeren => een tessere is gemiddeld slechts 10mm dik, bij elke polijstbeurt gaat originele materie verloren, als gevolg zal uiteindelijk de legmortel zichtbaar worden.
 • tessere terugplaatsen met behulp van silicone of synthetische producten
 • het kleven van vloermatten op mozaïek
 • glansbehandelingen en filmvormende beschermingen veroorzaken onomkeerbare schade
 • lekkende paraplu bakken en bloempotten op natuurstenen vloer
 • barsten vullen met cement, silicone, twee componenten hars of synthetische producten 
 • gevelreinigingswerken starten zonder het perfect afsluiten van het mozaïek

Een vloer is niet verloren bij het zien van een barst.

Steen

Voor conservatie behandelingen focus ik mij op nieuwe stoffen zonder oplosmiddelen, of keer ik terug naar oude reinigingsmethoden, door gebruik van natuurlijke vaak vergeten producten.

De zorg voor het object staat centraal zoveel als de gezondheid van het milieu en de veiligheid van de restaurateur. Doen komt na denken! Voordat ik actie onderneem maak ik een studie van het object om de aard, de chemische eigenschappen en het verouderingsproces te bepalen.

U kan bij mij terecht met museale objecten, beeldhouwwerken, monumenten in steen, gedenkstenen in steen of steenachtige materialen. 

Stuc- en staffwerk

Bij de behandeling van lacunes in geornamenteerde wand- en/of plafondbekledingen in stuc- en/of staffwerk worden ornamenten en lijsten bijgeboetseerd en/of gemouleerd naar origineel model. Op die manier wordt opnieuw een continuïteit gecreëerd, de esthetische waarde verhoogd en de totale impressie van de ruimte hersteld, met respect en behoud van de architecturale kenmerken en stijlen zoals art nouveau of art deco panden.

Volgens de authentieke samenstelling worden lijsten getrokken, in situ of in het atelier. 

Financiële ondersteuningsmogelijkheden

De Vlaamse overheid voorziet premies aan eigenaars en beheerders van erfgoed voor het behoud en het beheer ervan. Ik help u graag bij het opmaken en indienen van uw premiedossier. Hoe vollediger het restauratiedossier dat u indient, hoe sneller het goedgekeurd kan worden.

Naast premies voor onderhouds- en restauratiewerkzaamheden zijn er ook premies voor kwaliteitsbevordering/vooronderzoeken.

Vooronderzoek is een ideale start voor het opstellen van een behandeling.

Vooronderzoek

Vaak vergeet men dat vooronderzoek een ideale start is voor het opstellen van een behandeling.  Tijdig advies inwinnen bij een gediplomeerd en ervaren conservator-restaurateur vermijdt verrassingen, en garandeert een correcte inschatting van de te voorziene werkzaamheden. Op die manier kan de subsidiëring maximaal worden benut. 

Een vooronderzoek bestaat uit een kunsthistorische en materiaal-technische studie. Het resulteert in een gedetailleerd conditierapport, ondersteund met fotografische opnamen, de bewaringstoestand en een budgetraming. Alle mogelijke verantwoorde restauratieopties worden voorgesteld. 

Een vooronderzoek kan zowel uitgebreid als beperkt worden uitgevoerd. Voor de bepaling van de juiste behandeling kunnen analyses noodzakelijk zijn op basis van staalnames uitgevoerd door een erkend laboratorium. 

Graag help ik opdrachtgevers en architecten voor de opmaak van een vooronderzoek voorafgaand aan de opmaak van een lastenboek, iets waar vaak nog te laat aan wordt gedacht. 

Onderhoudsvoorschriften 

Zorg voor het object eindigt niet met de restauratie. Onderhoudsvoorschriften naleven is een sleutel tot duurzaam behoud van het object.

Dit houdt in: regelmatige controle, onmiddellijke interventies en preventieve acties. Hoe sneller nieuwe schadebeelden kunnen vastgesteld worden, hoe eenvoudiger deze kunnen verholpen worden. Zorg voor erfgoed is een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik zie het als mijn taak om jullie attent te maken op mogelijke schadebeelden.