De gangbare charters en ethische normen in restauratie vormen mijn “bijbel”. Ik streef naar maximaal behoud van origineel materiaal, met veel respect voor authenticiteit en het artistieke karakter. Ik ga telkens voor een duurzame en kwalitatieve oplossing: natuurlijke producten genieten mijn voorkeur en ecologie staat bij mij altijd centraal, van de keuze van mijn sponsen tot de gebruikte kalk.

Ik word ingeschakeld door overheden, kerkbesturen, verenigingen, professionelen en particulieren.

Mozaïek

Regelmatig onderhoud en tijdig herstel van kleine schadegevallen zijn cruciaal voor een optimaal
behoud. Het terugplaatsen van tessere (steentjes), het controleren van barsten en
voegen en het invullen van lacunes zijn enkele voorbeelden van kleine ingrepen die meer
vervolgschade kunnen vermijden.

Vooronderzoek of eerdere ervaring kunnen aantonen wat onherstelbaar lijkt, maar toch restaureerbaar is. Het uitdenken en het begeleiden van een project vraagt steeds een creatief denkproces, maar het pragmatische aspect maakt het net zo boeiend.


Hoe komt België aan zoveel mozaïeken? De verhalen uit rechtstreekse bron zorgden voor een enorme nieuwsgierigheid naar meer inzicht over de oorsprong, materialen en technieken. Kennis die ik graag deel met mijn opdrachtgever.

  • losse tessere bijhouden; sommige materialen zijn op vandaag immers uitgeput 
  • in droge periodes gebruik van traditionele kokosmatten => regelmatig schoonmaken onder vloermat
  • bij nat weer een mat met ondoordringbare achtkant => geregeld weghalen zodat droging van de vloer mogelijk is
  • beter droog dan nat schoonmaken, alleen nat reinigen indien echt noodzakelijk
  • bij nat schoonmaken is warm water met natuurlijke zeep voldoende
  • stagnerend vocht op vloer verwijderen 
  • monitor aanwezige barsten, laat deze opvullen door een restaurateur met een kalkhoudende mortel 
  • laat uw gevelmozaïek perfect afsluiten bij start der gevel reinigingswerken
  • bewaar oude documenten en foto’s => ze zijn belangrijk voor herstel mozaïek
  • polijsten als onderhoudsbehandeling uitvoeren => een tessere is gemiddeld slechts 10mm dik, bij elke polijstbeurt gaat originele materie verloren, als gevolg zal uiteindelijk de legmortel zichtbaar worden.
  • tessere terugplaatsen met behulp van silicone of synthetische producten
  • het kleven van vloermatten op mozaïek
  • glansbehandelingen en filmvormende beschermingen veroorzaken onomkeerbare schade
  • lekkende paraplu bakken en bloempotten op natuurstenen vloer
  • barsten vullen met cement, silicone, twee componenten hars of synthetische producten 
  • gevelreinigingswerken starten zonder het perfect afsluiten van het mozaïek

Steen

Voor conservatiebehandelingen focus ik mij op nieuwe stoffen zonder oplosmiddelen, of keer ik terug naar oude reinigingsmethoden, door gebruik van natuurlijke vaak vergeten producten.

De zorg voor het object staat centraal zoveel als de gezondheid van het milieu en de veiligheid van de restaurateur.

Doen komt na denken! Voordat ik actie onderneem
maak ik een studie van het object om de aard, de
chemische eigenschappen en het verouderingsproces
te bepalen.

U kunt bij mij terecht met museale objecten, beeldhouwwerken, monumenten in steen, gedenkstenen in steen of steenachtige materialen.

Vooronderzoek is een ideale start voor het opstellen van een behandeling.​

Vooronderzoek

Vaak vergeet men dat vooronderzoek een ideale start is voor het opstellen van een behandeling. Tijdig advies inwinnen bij een gediplomeerd en ervaren conservator-restaurateur vermijdt verrassingen, en garandeert een correcte inschatting van de te voorziene werkzaamheden. Op die manier kan de subsidiëring maximaal worden benut.

Een vooronderzoek bestaat uit een kunsthistorische en materiaal-technische studie. Het resulteert in een gedetailleerd conditierapport, ondersteund met fotografische opnamen, de bewaringstoestand en een budgetraming. Alle mogelijke verantwoorde restauratieopties worden voorgesteld.

Een vooronderzoek kan zowel uitgebreid als beperkt worden uitgevoerd. Voor de bepaling van de juiste behandeling kunnen analyses noodzakelijk zijn op basis van staalnames uitgevoerd door een erkend laboratorium.

Graag help ik opdrachtgevers en architecten voor de opmaak van een vooronderzoek voorafgaand aan de opmaak van een lastenboek, iets waar vaak nog te laat aan wordt gedacht.

Onderhoudsvoorschriften

Zorg voor het object eindigt niet met de restauratie. Onderhoudsvoorschriften naleven is een sleutel tot duurzaam behoud van het object.


Dit houdt in: regelmatige controle, onmiddellijke interventies en preventieve acties. Hoe sneller nieuwe schadebeelden kunnen worden vastgesteld, hoe eenvoudiger deze kunnen worden verholpen. Zorg voor erfgoed is een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik zie het als mijn taak om jullie attent te maken op mogelijke schadebeelden.

Financiële ondersteuningsmogelijkheden

Als eigenaar of beheerder van erfgoed kunt u een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid, voor het behoud en het beheer van dit erfgoed. Ik help u graag bij het opmaken en indienen van uw premiedossier. Hoe vollediger het restauratiedossier dat u indient, hoe sneller het volledige financiële plaatje van het project duidelijk wordt.

Naast premies voor onderhouds- en restauratiewerkzaamheden zijn er ook premies voor kwaliteitsbevordering / vooronderzoeken (grotendeels terugbetaald).