Onderzoek

Mozaïek

Tijdens mijn opleiding tot restaurateur kwam ik de naam ‘Pellarin‘ voor het eerst tegen. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Wie waren deze mannen?

Ploegend door de archieven kwam ik te weten dat Filippo en Angelo Pellarin, twee Italiaanse broers die in de tweede helft van de negentiende eeuw naar België kwamen, al snel na hun aankomst in Molenbeek een uitstekende reputatie verwierven: ze mochten de vloer van de Egyptische tempel in de Zoo van Antwerpen aanleggen, die in de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel en ook die in de Schouwburg van Kortrijk, mijn geboortestad.

Maar het bleef niet bij België. Ook in de crypte van de Sagrada Familia in Barcelona liggen vermoedelijk nog altijd mozaïeken van hun hand en zelfs aan de andere kant van de oceaan, in verschillende hotels en wolkenkrabbers in New York. Uit de vele honderden brieven en archiefdocumenten die ik doornam steeg stukje bij beetje een intrigerend familieverhaal op.

Maar op één vraag vind ik maar geen antwoord: waar komen de groene steentjes die Filippo en Angelo en hun tijdsgenoten zo graag gebruikten toch vandaan? De ‘geologische’ herkomst van het groen blijft een raadsel. Sinds kort ben ik begonnen aan archeometrisch onderzoek om dit raadsel op te lossen, samen met Italiaanse topexpert Stefano Columbu

In het voorjaar van 2020 kwam ik voor het eerst met mijn onderzoek naar buiten. In de Academie voor tekenkunsten en visuele kunsten in Molenbeek mocht ik een tentoonstelling over de broers Pellarin opzetten, een eerste tussentijdse balans.

De vele hartverwarmende reacties doen me verlangen naar meer. Ik wil de geschiedenis van de mozaïek in België nog beter leren kennen en blijf dus op zoek naar nieuwe informatie.

Artikel Knack

Artikel Bruzz

“J’ai découvert avec beaucoup de plaisir votre exposition sur la société Pellarin. J’aime votre approche, à la fois très personnelle et techniquement solide. Il s’agit d’une belle démarche d’histoire, un regard sur un travail peu connu et une entreprise locale, une exposition menée avec beaucoup d’intelligence“.

Draag uw steentje bij

Deel hier uw informatie.

Heeft u archieven uit de oude doos, van granito of mozaïek of mozaïekbewerkers? Oude postkaarten uit België met mozaïek op?

Tips over het groene steentje?

Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ik ben je nu al dankbaar.