Dit is een gevelpaneel dat reeds drie versies gekend heeft. (i) Een postkaart uit 1911-1912 toont het oorspronkelijk mozaïek, waarbij het rankwerk kennelijk beter aansloot bij de siermotieven van de gevel dan de latere versies; Het landschapstafereel en de 'Juventa' (© Karl Scheerlinck). (ii) Is het rudimentair landschap, een uitvoering van kort na W.O.I ? (iii) Waar komt de huisnaam 'Juventa' in deze straat vandaan? Spijtig genoeg bezorgde de postkaart ons te weinig informatie en een te flou beeld voor een historische reconstructie. In overleg met Agentschap Onroerend Erfgoed werd beslist over te gaan naar de meest recentste versie 'Juventa'.
Het mozaïek werd van glasplaten tot mozaïekstukjes gesneden en daarna gebrandschilderd. Voor de vergulding werden twee technieken gebruikt (i) Venetiaans verguld glas en (ii) vergulding achter glas met bladgoud 23 3/4kt. Zo'n 2000 mozaïekstukjes gingen tot drie keer de glasoven in -en uit.
Ik wil iedereen aanmoedigen om decoratieve gevel- en vloerbekledingen te vrijwaren voor de toekomst. Ik heb het dan over bekledingen die relatief zeldzaam worden, en vaak vrijwel onvervangbaar zijn op het gebied van arbeid en vakmanschap, en soms van materialen.